Regionieuws

Meer bomen in Amersfoort

today11 september 2023 8

Achtergrond
share close

De klimaatverandering heeft steeds meer gevolgen. Om Amersfoort leefbaar te houden zijn meer bomen en groene koele plekken nodig. Het college van burgemeester en wethouders heeft zoals afgesproken in het collegeakkoord tien miljoen euro vrij gemaakt om meer bomen en meer groen in de stad aan te brengen. Inmiddels zijn drie aannemers gecontracteerd om de bomen aan te planten.

Komend najaar is het eerste plantseizoen waarin de drie aannemers aan de slag gaan. Ze beginnen bij de plekken waar eerder bomen zijn gekapt, maar nog geen nieuwe geplant. Voor de aanplant onderzoeken zij eerst of er op de plek voldoende ruimte is voor een goede groeiplaats. Ook brengen zij advies uit aan de gemeente over de nieuw te planten boom.

Wethouder Johnas Van Lammeren (Duurzame leefomgeving en biodiversiteit): “Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hitte, droogte en veel neerslag in korte tijd. En daar moeten we nu iets aan doen. Met deze aanplant kunnen we een flinke stap zetten. Maar het beste resultaat bereiken we samen: als ook bewoners en ondernemers goed veel groen en bomen op hun eigen terreinen aanbrengen dan maakt dat de stad veel koeler. Om dat te stimuleren hebben we ook dit jaar weer de subsidieregeling voor groene daken en de duizend bomen weggeefactie.”

Overzicht op kaart
Inwoners kunnen op de kaart Amersfoort in Beeld zien welke locaties worden onderzocht voor het aanplanten van een nieuwe boom: https://www.amersfoort-in-beeld.nl/#herplantbomen.

Is de plek kansrijk? Dan volgen de boomkeuze en aanplant.

Meer informatie
Op www.amersfoort.nl/nieuwebomen staat meer informatie over de planning en uitvoering voor de komende jaren. Na de vervanging van eerder gekapte bomen gaan we op zoek naar nieuwe locaties voor bomen. Ook daar waar we straten of buurten herinrichten kijken we of we meer bomen kunnen planten. Voor bewoners en ondernemers blijft het mogelijk een gratis boom voor de tuin of bedrijfsterrein aan te vragen.

Written by: Redactie

Rate it
0%