• home Home
  • keyboard_arrow_right Regionieuws
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_rightControles op brandveiligheid veestallen

Regionieuws

Controles op brandveiligheid veestallen

today18 september 2023 4

Achtergrond
share close

De afgelopen tijd zijn 18 veestallen in de gemeente Amersfoort door de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gecontroleerd op brandveiligheid. Dit gebeurde op nadrukkelijk verzoek van de gemeente Amersfoort. Boeren hebben advies gekregen over het veiliger maken van onder meer elektriciteitsinstallaties, blusvoorzieningen, brandkranen en het aanbrengen van meer brand- en rookmelders.

Wethouder Johnas van Lammeren (toezicht en dierenwelzijn): “Als gemeente geven we prioriteit aan controles en bezoeken rondom brandveiligheid van stallen. Sinds dit jaar staat het voorkomen van stalbranden in zelfs in onze top10 handhavingsprioriteit. Het is eigenlijk gek dat dit niet overal gebeurt. Er is weinig regelgeving voor brandveiligheid van veestallen in Nederland. Vaak is een rookmelder niet eens verplicht. En dat terwijl Nederland toch heel regelmatig wordt opgeschrikt door stalbranden, met vele dieren als slachtoffers. Veehouders in Amersfoort en Hoogland stemden toe met de controles en lieten zich adviseren hoe ze de stallen naar aanleiding van de bezoeken kunnen verbeteren. Stalbranden voorkomen kan door zelf maatregelen te nemen, dat is in ieders belang.”

De bezochte stallen voldeden bij de controle aan de minimale brandveiligheidsvoorschriften van het Bouwbesluit 2012. Het voldoen aan minimale wettelijke eisen geeft echter nog geen garantie voor een brandveilige situatie. Daarom adviseerden de toezichthouders van de VRU aan boeren hoe ze zelf de brandveiligheid konden verbeteren en verhogen.

Written by: Redactie

Rate it
0%