• home Home
  • keyboard_arrow_right Regionieuws
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_rightBenefietconcert voor Oekraïne zaterdag 28 oktober 20.00 uur Xaveriuskerk

Regionieuws

Benefietconcert voor Oekraïne zaterdag 28 oktober 20.00 uur Xaveriuskerk

today17 september 2023 4

Achtergrond
share close

De leden van Orkestvereniging Amersfoort willen met dit benefietconcert hun steun betuigen aan het Oekraïense volk en de slachtoffers van de oorlog. De Oekraïense bariton Volodomyr Yefimenko en zijn echtgenote, sopraan Tetiana Yefimenko, zullen hierbij optreden.  

De opbrengst van het concert komt via de FASO, koepel van amateurorkesten in Nederland, ten goede aan het herstel van het conservatorium van Charkiv. Hier werden in vredestijd zo’n 900 studenten opgeleid. Het conservatorium heeft hard hulp nodig voor herstel van de gebouwen en reparatie, onderhoud en vervanging van instrumenten die zwaar te lijden hebben gehad onder de aanhoudende Russische bombardementen en drone-aanvallen. 

Het orkest speelt een compositie van Ludwig van Beethoven (1770-1827) uit 1822: Die Weihe des Hauses (De wijding van het huis). Het stuk werd gecomponeerd in opdracht van Carl Friedrich Hensler, de directeur van het nieuwe theater van Wenen in der Josefstadt voor de opening. Het was het eerste werk dat Beethoven schreef na zijn heropleving van het bestuderen van de werken van J.S. Bach en Händel, en  hun invloed is daarom te horen in het stuk.

Symfonie nr.3 in C majeur, bijgenaamd de ‘Sinfonie Singulière’ uit 1845 is een stuk vol interessante Noordse klanken van de Zweedse componist, muziekpedagoog en violist Franz Berwald (1796-1868). Tegenwoordig wordt hij beschouwd als de belangrijkste Zweedse componist van de 19de eeuw. Maar tijdens zijn leven werden zijn composities grotendeels genegeerd vanwege de voor velen te gedurfde harmonieën. De ‘Sinfonie Singulière’ ging pas 37 jaar na de dood van de componist in première. 

De Oekraïense zangsolisten zullen, begeleid door het orkest, enkele liederen ten gehore brengen: Song to the Moon uit de opera Rusalka van Dvořák, ‘Meine lippen, sie küssen so heiss’ uit Giuditta van Lehar, delen uit Don Giovanni en Die Zauberflöte van Mozart, ‘Couplets du Toréador’ uit Carmen van Bizet en het Ave Maria van Caccini. Tot slot zingen zij het Oekraïens volkslied.

Het concert vindt plaats in Amersfoort op zaterdag 28 oktober 2023 in de Xaveriuskerk. Kaarten € 17,50 zijn verkrijgbaar via de website: www.orkestverenigingamersfoort.nl

Het orkest is ook een crowdfundingsactie gestart voor de opbouw van het conservatorium in Kharkiv. Doneren kan via deze link: https://www.doneeractie.nl/wederopbouw-van-het-conservatorium-in-charkiv/-80320

Written by: Redactie

Rate it
0%