• home Home
  • keyboard_arrow_right Regionieuws
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_rightAmersfoort BIJ1 herdenkt Roze Zaterdag 1982 en voert actie bij anti-LHBTIQ.

Regionieuws

Amersfoort BIJ1 herdenkt Roze Zaterdag 1982 en voert actie bij anti-LHBTIQ.

today26 juni 2022 7

Achtergrond
share close

Amersfoort BIJ1 heeft vandaag samen met andere activisten uit de stad een statement gemaakt tegen anti-LHBTIQA+ geluiden in de stad. Dit weekend is het precies veertig jaar geleden dat queer mensen, die Roze Zaterdag kwamen vieren in Amersfoort, aangevallen werden door jongeren uit de buurt. Er werden toen mensen uitgescholden, bespuugd, bekogeld met eieren en zelfs in elkaar geslagen.

Volgens Amersfoort BIJ1 is het ook in 2022 nog belangrijk om waakzaam te zijn voor anti-LHBTIQA+ geluiden. Marijke Jongerman: “Amersfoort laat graag zien dat er ruimte is voor genderdiversiteit, bijvoorbeeld met de grote regenboog-oversteek aan de Stadsring. Maar intussen zijn er in onze stad ook groepen die politieke lobby voeren om LHBTIQA+ rechten in te perken. Als Amersfoort BIJ1 vinden we het belangrijk om ons hiertegen uit te spreken.”

De groep houdt vandaag een stoepkrijtactie bij het pand van de Europa-brede christelijke beweging ECPM. In een artikel van De Groene Amsterdammer van september vorig jaar werd ECPM beschreven als een “door de EU gesponsorde extremistische pinautomaat” die in oost-Europese landen bijvoorbeeld programma’s voor “homogenezing” financiert. Amersfoort BIJ1 en andere solidaire activisten maken vandaag met stoepkrijt een grote regenboog voor de deur van ECPM, waar dit statement volgens hen nog echt nodig is.

De ECPM zet zich ook in voor een verdere inperking van abortusrechten in Europa. “Net als in de VS heeft conservatief rechts zich goed georganiseerd in Europa”, aldus Jongerman, “en we hebben met het terugdraaien van het recht op abortus in de VS kunnen zien dat eenmaal gewonnen rechten altijd bevochten moeten blijven worden. We willen niet dat vanuit Amersfoort ook in Europa dit recht verder aangetast wordt.”

Emma Vogt: “Naast ECPM heeft ook de anti-transgenderrechtenstichting Voorzij zich in Amersfoort geregistreerd. En we kennen de berichten over scholen in onze stad die ouders een verklaring laten tekenen om te bevestigen dat ze homoseksualiteit afwijzen. Met de actie van vandaag laten we zien dat we zulke sentimenten niet in onze stad willen.”…..

Written by: Redactie

Rate it
0%