De ambities voor een groen(er) Amersfoort zijn hoog bij het gemeentebestuur. In en om Amersfoort zijn al diverse zonnevelden, de binnenstad is autoluw en ook het nieuw te bouwenstadhuis zal klimaat neutraal moeten worden. Een volgende stap is om het busvervoer over te laten stappen op waterstof, zodat de vervuilende dieseldampen te het verleden horen.

De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor het busvervoer. Recentelijk ontvingen die een brief van de Amersfoortse wethouder Tyas Bijlholt. Hij ziet graag dat de provincie zich hard maakt voor deze milieuvriendelijke vorm van vervoer.

Waterstof (H2) is een brandbaar gas, dat je niet uit de grond kan halen. Hoewel maar 1 soort gas waterstof heet, kun je waterstof op verschillende manieren maken. Zo is er groene, grijze en blauwe waterstof. Groene waterstof is de meest duurzame vorm en wordt geproduceerd met behulp van wind of zonne-energie . Op dit moment is de meeste waterstof grijs, gemaakt met behulp van olie, gas of steenkool. Bij de productie komt nog steeds veel CO2 (stikstof vrij).

Het tankproces van waterstof is vergelijkbaar met het tanken bij een conventioneel tankstation en duurt ongeveer 15 minuten, in tegenstelling van een elektrisch voortuig dat lange aan een laadpaal is verbonden en dus niet inzetbaar is.

In april van dit jaar zal er op bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef het eerste waterstof station van midden Nederland worden geopend.

Foto: Pixabay