REGIONIEUWS

Wat kost het stadhuis (punt nl)

today19 november 2022 3

Achtergrond
share close

Het stadhuis in Amersfoort zal worden vervangen door een nieuw te bouwen pand aan het trapezium, een gebied tussen het Eemplein en het station. Het huidige stadhuis is in 1974 in gebruik genomen en in 1994 is er nog een stuk aangebouwd.

In eerste instantie waren er plannen om het huidige stadhuis te renoveren. Daarvan zouden de kosten tussen de 35 en 40 miljoen euro komen te liggen. Een aantal politieke partijen konden zich daar niet in vinden en kozen voor nieuwbouw. Kostenplaatje: 75 miljoen euro.

In november 2021 kwam daar nog eens 33 miljoen euro bij. Wel met de kanttekening dat het gebouw meer functionaliteit zou krijgen door onder andere ook het UWV, stadsring 51 en indebuurt033 te gaan huisvesten. Ook zijn er oplossingen toegevoegd die zichzelf in de toekomst moeten terugverdienen, zoals zonnepanelen en warmte-koudeopslag onder de grond. Recentelijk ging de er weer 10 miljoen bij, mede vanwege stijgende bouwkosten. De teller staat ondertussen op 118 miljoen euro.

De lokale tak van de SP heeft begin dit jaar de website www.watkosthetstadhuis.nl online gezet. De politieke partij maakt zich grote zorgen over de oplopende kosten en ziet zelf het liefst dat het huidige stadhuis een tweede leven krijgt als huis van de stad. De site bied iedereen, zowel voor- als tegenstanders, de mogelijkheid om te reageren op de “tekenpagina”. 

Foto: Thomas van der Steen

Written by: Peter

Rate it
0%