NIEUWS

Vuurwerkverbod werkt averechts

today 3

Achtergrond
share close

De Vuurwerkbranche, vertegenwoordigd door de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), constateert nu al een aantoonbare toenemende handel in illegaal vuurwerk. Dit vanwege alle berichtgevingen over een mogelijk vuurwerkverbod, waarover aanstaande vrijdag 13 november het kabinet een standpunt inneemt. BPN luidt dan ook hierbij de noodklok en waarschuwt de politiek met klem voor de ernstige gevolgen van een vuurwerkverbod, aangezien dit juist leidt tot méér slachtoffers op de Spoedeisende Hulp (SEH). Onderzoeken in Engeland en Ierland hebben aangetoond dat een vuurwerkverbod juist leidt tot een toename van zwaar en illegaal vuurwerk en het daarmee gepaard gaande zware letsel.


Uit cijfers van Veiligheid.nl, hét kenniscentrum voor letselpreventie, blijkt dat er op jaarbasis zo’n 2,3 miljoen mensen op de SEH komen, dat zijn er meer dan 6.000 per dag. De verwachte 100-150 slachtoffers van legaal consumentenvuurwerk maken daarvan dus 1,5 tot 2,5% uit, per SEH gemiddeld 1-2 gevallen. Er kan dan ook niet worden aangetoond dat door deze maatregel de zorg wordt ontlast. Naast een ‘run’ op illegaal vuurwerk constateert BPN, dat Nederlanders hun vuurwerk nu in België en Duitsland gaan inkopen. Hiermee wordt juist het aantal reisbewegingen gestimuleerd, terwijl het advies van de overheid ‘blijf thuis’ is. 

Oproep BPN: strenger handhaven op het bezit van illegaal vuurwerk

“Waar normaliter de routekaart van de overheid leidend is en de coronamaatregelen telkens worden aangepast op het huidige aantal besmettingen, heeft de overheid nu de coronacrisis als ‘excuus’ genomen om een algemeen vuurwerkverbod in Nederland in te stellen voor Oud & Nieuw, terwijl we inmiddels al over de piek van de tweede golf heen zijn”, aldus Marcel Teunissen, voorzitter BPN. “Dit terwijl alle bovenstaande feiten en cijfers erop wijzen dat een vuurwerkverbod averechts zal werken en zelfs tot méér letsel zal leiden vanwege het aanschaffen van illegaal vuurwerk. Om de druk op de zorg te verminderen, roepen we de overheid met klem op om juist strenger te handhaven op het bezit van illegaal vuurwerk. Ook vanuit BPN vinden we het belangrijk om de druk op de zorg te verminderen. Maar een vuurwerkverbod is gewoonweg niet de manier om dit te bereiken.”


Opslag reeds ingekocht vuurwerk

Een mogelijk vuurwerkverbod heeft nog een andere consequentie: miljoenen kilo’s aan reeds ingekocht vuurwerk moet – indien het niet verkocht mag worden – worden opgeslagen op diverse plekken in Nederland. “Normaliter wordt het reeds ingekochte vuurwerk gelijk uitgeleverd, maar aangezien de jaarwisseling al over 7 weken is, moeten de vuurwerkbedrijven alles nu noodgedwongen opslaan”, aldus Teunissen. De compensatie die de overheid de vuurwerkbranche, goed voor 77 miljoen euro omzet per jaar, zal moeten bieden zal dan ook gigantisch moeten zijn, vanwege het omzetverlies, alle extra kosten voor opslag, de vaste lasten en reeds gedane investeringen. 

Geschreven door Redactie

Rate it
0%