NIEUWS

Vaste parkeerplekken voor de deelfiets en -scooter.

today 11

Achtergrond
share close

Amersfoort groeit. En daarmee ook het aantal fietsen, scooters en auto’s. Het wordt dus steeds drukker op straat. Door voertuigen met elkaar te delen, hebben we er minder van nodig en ontstaat er meer plek voor groen en speelplaatsen. Sinds november 2021 zijn er deelscooters in de stad en sinds januari 2022 zijn er ook deelfietsen van verschillende aanbieders. Mensen maken er veel gebruik van. Op dit moment mogen deelfietsen en deelscooters in principe overal geparkeerd worden. Tegelijkertijd is er ook overlast door foutgeparkeerde fietsen en scooters. Om de overlast tegen te gaan, voert het college van burgemeester en wethouders in januari 2023 in de binnenstad vaste parkeerplekken in. In totaal komen er 18 plekken verdeeld over de stad. Het verschilt per plek hoeveel plaatsen er zijn (tussen de 4 en 15).

Omdat toegankelijkheid ook een belangrijk speerpunt is voor de gemeente, worden er nu vaste parkeerplekken ingevoerd. Eerst in de binnenstad en later in 2023 in delen van Kruiskamp en Soesterkwartier, omdat de druk op de ruimte en de stoepen daar groot is. De deelfietsen en -scooters moeten dan bij één van de locaties neergezet worden. Buiten deze vaste plek mogen de deelfietsen en -scooters alleen heel kort parkeren. Het terugzetten/uitchecken van het voertuig moet altijd binnen de vakken. De app van de aanbieder zorgt ervoor dat de fietsen niet geparkeerd kunnen worden op plekken waar dit niet mag.

Tyas Bijlholt, wethouder Mobiliteit: “Voor een leefbare stad is het heel fijn dat er zo veel mogelijk mensen gebruik maken van deelvervoer in de stad. En gelukkig wordt er ook goed gebruik van gemaakt. De keerzijde is dat  fietsen en scooters niet altijd handig worden geparkeerd. Soms kan er niemand meer langs kan met een rollator of een kinderwagen. Dat willen we uiteraard ook niet. Vandaar deze oplossing om vakken aan te wijzen.”

In januari worden er 18 locaties aangelegd. Die zijn dan zichtbaar via klinkerbestrating, tegels, borden en virtueel via de app van de aanbieders. Bij de keuze voor de locaties is rekening gehouden met diverse aspecten, zoals fietsparkeerdruk, afstand tussen de parkeerplekken, beschikbare ruimte en het huidig gebruik van de deelvoertuigen. De ruimte in de binnenstad is beperkt. Bovendien is niet alle beschikbare ruimte eigendom van de gemeente. De kaart met de vaste parkeerplekken is te bekijken op de www.amersfoort.nl/deelvervoer en in januari ook zichtbaar in de app van de aanbieders (TIER, Check en Bird).

Bron: Gemeente Amersfoort

Foto: Mediagroep EVA

Written by: Redactie

Rate it
0%