Kamp Amersfoort zoekt met spoed mensen die een nieuwe trap bij oorlogsmonument De Stenen Man mogelijk willen maken. De 34 treden zijn door de vele bezoekers aan de gedenkplaats versleten en kapot geraakt.

De trap is afgesloten en is niet toegankelijk meer voor publiek. Een deel van het terrein rond Kamp Amersfoort is daardoor veel minder goed bereikbaar geworden.
Kamp Amersfoort zoekt daarom 34 mensen of bedrijven die voor 150 euro een trede willen sponsoren. Zij worden daarmee Beschermer van Kamp Amersfoort.

De trap verbindt de Schietbaan met de restanten van de tijdelijke begraafplaats en maakt onderdeel uit van de vaste rondleidingen. Jaarlijks maken tienduizenden bezoekers van Kamp Amersfoort en wandelaars gebruik van de trap bij Nationaal Monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’, beter bekend als De Stenen Man. De Schietbaan werd aan het einde van de oorlog gebruikt om gevangenen te fusilleren.

Zonder de trap bestaat bovendien het risico dat bezoekers de kwetsbare wallen van de Schietbaan gaan afdalen of beklimmen, bijvoorbeeld om De Stenen Man te fotograferen. ,,We willen daarom zo snel mogelijk een nieuwe trap hebben voor onze bezoekers”, zegt directeur Willemien Meershoek.
De stichting die de gedenkplaats beheert, heeft weliswaar geld van o.a. het vfonds gekregen voor een grootschalige uitbreiding, maar die bijdragen mogen uiteraard alleen daarvoor worden aangewend. ,,Dus kunnen we alle steun voor dit project gebruiken”, zegt Meershoek. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Kamp Amersfoort (033-4613129 of info@kampamersfoort.nl).