Voor een overnachting betaal je dit jaar in de provincie utrecht Utrecht gemiddeld €2,02 toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is iets kleiner dan de landelijke toename van 6,6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. 

Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je overnacht (betaald) in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn. 

In 16 van de 26 Utrechtse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in De Ronde Venen (+30,4%) en in Oudewater (+26,2%). De minst sterke stijging vond plaats in Utrechtse Heuvelrug (1,1%). In de overige 10 gemeenten veranderde het tarief van de toeristenbelasting dit jaar niet.
Toeristenbelasting in Utrecht niet heel gunstig

Wat toeristenbelasting betreft, zijn toeristen in de provincie Utrecht dit jaar niet voordelig uit. Zij betalen hier gemiddeld €2,02 per persoon, per nacht bovenop de overnachtingsprijs. Het landelijke gemiddelde is lager, namelijk €1,93 per persoon.
In Utrecht varieert de toeristenbelasting sterk per gemeente: van €0,75 in Renswoude naar €6,77 in stad Utrecht. In 4 gemeenten wordt geen toeristenbelasting geïnd (Bunschoten, Montfoort, Soest en Amersfoort).