De lichtmasten op de sportvelden van Roda ’46, MHC Leusden, Jeu de Boulesclub De Hakhorst, S.V. Achterveld, LTV Leusden tennisvereniging, Leusder Handbal Vereniging en korfbalclub Antilopen krijgen duurzame ledverlichting. Hiermee investeren de clubs in duurzaamheid.

Woensdag 20 oktober gaf wethouder Wim Vos het startschot voor de installatie op het voetbalveld van Roda ’46. In totaal worden er 170 lampen vervangen door 122 nieuwe ledlampen. Daarmee besparen de verenigingen circa 65 procent op hun energieverbruik en een CO 2 besparing van 83 ton per jaar. Roda ’46 denkt de investering binnen 6 à 7 jaar terug te kunnen verdienen. “Wij hebben veel branduren op jaarbasis en daarom is de financiële besparing op het verbruik hoog.” Kostenbesparing is volgens bestuurslid John Groenevelt niet de enige reden om over te schakelen op led. “Het duurzame aspect is ook belangrijk en daarbij geeft ledverlichting kwalitatief veel beter licht voor onze voetballers.” Toekomstbestendig Voor de omschakeling naar ledverlichting schakelde de gemeente professionele begeleiding in van Jeroen Bosma en Rogier Hengeveld.

Door de samenwerking profiteren zij van korting door collectieve inkoop. Wethouder Wim Vos is enthousiast over het resultaat: “Hoewel de investering wordt terugverdiend op de energierekening, zijn het toch behoorlijke bedragen. Ik ben erg blij dat sportverenigingen in onze gemeente bereid zijn om die investering te doen en zich inzetten om toekomstbestendig te worden.” Gratis ledlampen voor inwoners In de komende 4 maanden worden de lampen de verenigingen geïnstalleerd. Eerder voorzag LTV Lockhorst hun tennisbanen al van ledverlichting. Voor inwoners heeft de gemeente een speciale actie op www.ikwilwatt.nl: gratis ledlampen en andere energiebesparende producten ter waarde van 65 euro.