Dit jaar beleeft het Smartlappenfestival Amersfoort zijn 20e editie. Reden voor de organisatie om half april flink ‘uit te pakken’ met een uitgebreid programma in de binnenstad.

Zoals gebruikelijk wordt drie weken voor het festival in de Mannenzaal het Smartsieraad gepresenteerd en aangeboden aan een bekende Nederlandse artiest. Het sieraad, met een oplage van 1.250 stuks, wordt door vrijwilligers gemaakt en is een ontwerp van Marlie Hansma.

Het Smartlappenfestival wordt dit jaar geopend met een Smartopera. In de Joriskerk wordt op 16 april door een koor van 120 zangers, afkomstig uit de Amersfoortse Smartlappenkoren, een musical-achtige uitvoering van de opera gepresenteerd.

Twee dagen later (18 en 19 april) zingen 34 smart- en shantykoren, afkomstig uit het hele land, hun liedjes op totaal tien podia in de binnenstad. Beide dagen worden afgesloten met een zangfestijn op de Groenmarkt, zaterdag onder leiding van Peter Bruys en zijn band en zondag met een grootse flash-mob door ruim 100 accordeonisten.