NIEUWS

Schenking kunstwerken aan Museum Spakenburg

today 13

Achtergrond
share close

Museum Spakenburg krijgt regelmatig aanbiedingen van interessante spullen zoals porselein, klederdrachtstoffen, foto’s of oud gereedschap. Zoals bijvoorbeeld onlangs een ijsbijl van de BU 126. Zeker als het voorwerpen zijn die nog niet in de collectie aanwezig zijn, zijn dat waardevolle aanvullingen. In andere gevallen moeten aanbiedingen wel eens worden afgeslagen. Zoals bijvoorbeeld in het geval van oude naaimachines, poppen en andere veel gebruikte spullen waarvan er al meerdere in de collectie zitten.

Voor kunstwerken ligt dat anders omdat die vaak een mooi beeld geven van de plaatselijke gemeenschappen. Zo werd onlangs een grote aquarel aangeboden van de botter BU 144. Een botter onder volle zeilen op het water in 1993 gemaakt door Geertje burgers.

De BU 144 was van Willem en Peter Koelewijn en tot 1961 in de vaart gebleven voor de visserij. Daarna is het verkocht als pleziervaartocht en is het niet duidelijk waar het schip is gebleven . De kleinzoon van Willem Koelewijn, Leo Veldkamp, heeft het laten schilderen als een geschenk aan zijn moeder, de dochter van Willem. Na haar overlijden zocht hij een goed onderkomen voor de aquarel en zo kwam het bij Museum Spakenburg terecht.

Eerder al werd een tekening gemaakt met pastelkrijt van de stadsweiden geschonken. Janna Kemmer exposeerde tijdens de kunstroute van 2022 in het museum. Als dank hiervoor  schonk ze een van de tentoongestelde werken. Het is een kleurrijke afbeelding van de stadsweiden met de korenmolen links en de Catharinakerk rechts. Op de stadsweiden staan een paar pony’s te dromen bij het water.

Een mooie aanvulling van de uitgebreide collectie schilderijen en andere kunstwerken van het Museum.

Geschreven door Redactie

Rate it
0%