NIEUWS

Radio Eemland & Superradio een weekend terug in Amersfoort

today 13

Achtergrond
share close

Enkele oud medewerkers van de voormalige radiozenders Radio Eemland en Superradio hebben het initiatief genomen om de groep radiomakers uit de jaren ‘80 weer bij elkaar te krijgen. De reden hiervoor is om te onderzoeken of er animo is om gezamenlijk een uitzending van enkele dagen te verzorgen.

Dankzij social media is dat succesvol verlopen. Willem van den Brink van Superradio: “In 1995 hebben we onder de naam ‘SuperEemland & Friends’ een week uitgezonden op FM vanuit Amersfoort. Dat is toen bijzonder goed ontvangen. Een groot deel van de groep is nog steeds actief met het medium radio. De beslissing om als groep een uitzending te organiseren was dus snel genomen. Het weekend van 25 t/m 27 mei zenden wij uit”.

Eind jaren ’70 was er op de radio weinig te beleven. Enkel landelijke publieke omroepen en voor de rest ruis. De landelijke politiek vond dat er geen ruimte in de FM-band beschikbaar was voor andere initiatieven. Die ruimte was er wel degelijk. In diverse steden zijn te toen initiatieven ondernomen om lokaal of regionaal toch uitzendingen te verzorgen. Omdat dit formeel niet mocht, gebeurde dat clandestien en kregen deze radiostations de geuzennaam ‘Etherpiraat’.

Ook in Amersfoort zijn hiertoe initiatieven genomen. In de jaren daarop groeiden deze uit tot een drietal uiterst professionele radiostations die via FM uitzonden, bestaande uit Radio Eemland, Superradio en Keistad FM. Zij zonden een 24/7 programmering uit met een groot aantal live-uitzendingen van waaronder de Keistadfeesten, diverse sportevenementen waaronder tennis bij L.t.v. Flehite en Alta, paalzitten op de Hof, de gemeenteraadverkiezingen et cetera. Naast de enthousiaste inzet van vele vrijwillige programmamakers heeft met name ook het progressieve mediabeleid van Bert Schreuder, voormalig burgemeester van Amersfoort (periode 1982-1994) hieraan bijgedragen. Hij gedoogde de radiostations die daardoor konden professionaliseren. In 1989 besloot de landelijke overheid hieraan een einde te maken. De uitzendingen zijn rond die periode door de radiozenders zelf gestaakt.

Bob van Sweden van Radio Eemland: “We hebben EVA, de streekomroep voor Amersfoort en Leusden, bereid gevonden om een weekend de basisprogrammering los te laten om Radio Eemland & Superradio eenmalig terug te brengen in de Amersfoortse ether. EVA coördineert en begeleidt deze uitzendingen. Enkele medewerkers van “OmroepN” uit Nijkerk ondersteunen hierbij.”

De live-uitzending van ‘SuperEemland & Friends’ vindt plaats vanaf vrijdagmiddag 25 mei 16:00 uur t/m zondag 27 mei. EVA is te ontvangen via 89.2 FM & 105.2 FM, internet en kabel (zie hiervoor http://www.luistereva.nl).

Geschreven door

Rate it
0%