Vrijdag is de rotonde aan de Zwarteweg formeel geopend door wethouder Vos samen met de projectleiders van Dura Vermeer, AFAS en de gemeente. Door de aanleg van de rotonde kan het verkeer, waaronder het fietsverkeer en op termijn ook veel bezoekers en medewerkers van AFAS, veilig en vlot worden afgewikkeld. In april 2020 is door aannemer Dura Vermeer gestart met de werkzaamheden aan de Zwarteweg. Tijdens de werkzaamheden zijn zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt. Ook is er duurzaam gebakken bestrating toegepast. Het project is geheel conform planning opgeleverd. Tijdens het project is er constructief samengewerkt met omgeving, provincie, nutsbedrijven, AFAS, waterschap Vallei en Veluwe.

Voor dit project heeft de provincie Utrecht subsidie gegeven (50% van de projectkosten). Naast de nieuwe rotonde is ook nieuw dat fietsers die de Randweg oversteken bij het kruispunt Randweg – Zwarteweg vaker groen krijgen. Want Leusden hecht veel waarde aan het stimuleren van het gebruik van de fiets . Het kunstwerk op de rotonde is door de in maart van dit jaar overleden kunstenaar Erik van Spronsen in 1980 gebouwd voor de toenmalige Bankgirocentrale. Het is van bestendig cortenstaal (legering met koper). Destijds was het demontabel: de vijfenhalve identieke elementen zijn niet aan elkaar gelast, maar als saté doorstoken door een vierkante zuil.

Het kunstwerk is dus 40 jaar oud en heeft mede dankzij AFAS deze mooie nieuwe bestemming gekregen. Reden voor AFAS hieraan bij te dragen is een eerbetoon aan Leusden: ‘een stukje historie in een snel veranderende wereld’. De omgeving kan de komende jaren nog de nodige herontwikkelingen tegemoet zien. Op dit moment is de gemeente ook bezig met Princenhof , de herinrichting van de Larikslaan, ontwikkelingen Ursulineweg en de aanpak van de Burgemeester De Beaufortweg.