Het tweede weekend van september is traditioneel het weekend waarin de Open Monumentendagen worden georganiseerd. Eigenlijk is de Visserijdag een beetje te zien als onze Open Monumentendag. Vandaar dat de Open Monumentendag in de gemeente Bunschoten niet zo’n groot evenement is geworden. 

Om het evenement om die reden zo maar voorbij te laten gaan, zou jammer zijn. Vooral ook omdat er digitaal veel mogelijk isEn al zijn monumenten niet opengesteld, ze zijn ook aan de buitenkant interessant om te bekijken. Vooral als vooraf wat informatie kan worden opgezocht. Die informatie is te vinden op de website van het plaatselijke comité: https://www.openmonumentendag.nl/comite/bunschoten/. Bij een aantal monumenten die op deze site zijn opgenomen, is een QR-code te scannen. Dan is direct bij het pand nadere informatie te vinden over het monument.

Enkele Open Monumenten

Enkele monumenten die normaal zijn geopend, zijn op de zaterdag ook gewoon geopend. Dat is bijvoorbeeld Korenmolen de Hoop. De molenwinkel is gewoon geopend en de molenaars vertellen graag over de werking van de molen. In de molenwinkel ook informatie over enkele andere monumenten te verkrijgen.

Verder is de Noorderkerk open van 11.00 tot 15.00 uur en de winkel in de Ouwe Sjool aan de Kerkstraat is ook open.

Op het complex van Museum Spakenburg zijn ook enkele monumenten aanwezig zoals de vishangen, de hooiberg en de taaninstallatie. Museum Spakenburg is alleen te bezoeken met een geldig toegangsbewijs of met de Museumkaart. Het museumcomplex is dus niet vrij toegankelijk. Maar voor een klein bedrag is er toch heel veel te zien. De Stadsweiden en de begraafplaats Memento Mori zijn het hele jaar door Open Monumenten.

Ondanks het andere karakter van deze monumentendag, is het de moeite waard om de verschillende monumenten in de gemeente Bunschoten (digitaal) te bekijken.