Kamp Amersfoort rekent op enkele honderden deelnemers aan de Tocht van Vrees en Hoop op vrijdag 11 oktober. De stille tocht, ter nagedachtenis aan de gevangenen die vanuit het concentratiekamp op transport moesten, belooft een bijzondere te worden. Aeilko Muntenga loopt de stille tocht, samen met zijn vrouw, ter nagedachtenis aan zijn opa, waarnaar hij is vernoemd.

Aeilko Muntenga, geboren op 29 september 1889 in Midwolda (Gr.), is vermoedelijk door een misverstand opgepakt door de Duitsers, vertelt zijn naar hem vernoemde kleinzoon Aeilko. ,,Er woonde in Midwolda destijds ook een Muntinga (met een i) en een enigszins gelijkende voornaam die, naar later bleek, betrokken was bij het verzet.

Toen die werd opgepakt, heeft hij alles ontkend en daarna trokken de Duitsers de conclusie dat het dus die andere moest zijn, waarna mijn opa is gearresteerd.’’

Hij is vervolgens naar het beruchte Scholtenhuis in Groningen gebracht, waar de SS gevangenen ondervroeg en desnoods martelde. Van daar uit is Muntenga op 13 juli 1944 naar Kamp Amersfoort gebracht, ingeschreven onder nummer 2504, en op 11 oktober 1944 op transport gezet naar Neuengamme.