Gemeente Amersfoort onderzocht hoe bijplaatsing van afval kan worden tegengegaan. In een groot deel van Amersfoort brengen inwoners hun afval naar de ondergrondse of bovengrondse container in de wijk. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar soms laten mensen hun afval rond de containers achter. Dit is veel Amersfoorters een doorn in het oog. De afgelopen maanden is daarom in samenwerking met ROVA op verschillende containerlocaties in de stad geëxperimenteerd met aanpakken om bijgeplaatst afval tegen te gaan. De oplossingen die dit opleverde, moeten ervoor zorgen dat de stad schoon en leefbaar blijft.
 
Het grootschalige onderzoek naar bijplaatsingen geeft inzicht in welk type afval mensen bijplaatsen, en het maakte duidelijk waar en waarom zij dit doen. De resultaten van het onderzoek helpt bij het kiezen van de aanpak om mensen te motiveren hun afval op de juiste manier weg te gooien.

Strengere handhaving zorgde ervoor dat er minder vaak restafval bij containers lag, maar de totale hoeveelheid bijplaatsingen werd niet minder. Een persoonlijke boodschap van een ROVA-medewerker, gecombineerd met plantjes rondom de containers (containertuintjes), zorgde ervoor dat er minder vaak grofvuil werd bijgeplaatst, maar ook hier werd de totale hoeveelheid bijplaatsingen niet minder.
 
Niet alles werkt
Op twee plekken in de stad is een aanpak getest zonder eerst de container en de omgeving op orde gemaakt te hebben. Dit was niet effectief of werkte zelfs averechts. Op de plek waar ambassadeurs zijn ingezet die het goede voorbeeld geven, nam de hoeveelheid oud papier naast containers toe en er stond vaker restafval bij de containers. Ook speciaal omheinde vakken waar mensen grofvuil konden plaatsen, zorgden niet voor minder afval op de containerplekken. Daar zagen de onderzoekers vooral een toename van restafval(zakken) bij de containers.
 
Met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente verder met de aanpak om bijplaatsingen tegen te gaan. Op containerplekken waar regelmatig veel afval staat en waar veel meldingen over binnenkomen, kiest de gemeente voor een oplossing die volgens het onderzoek het meeste effect heef