De dynamiek tussen een oud-gevangene  en een begeleider die haar helpt re-integreren is een van de thema’s op de fototentoonstelling die vanaf 26 augustus te zien is in het 17eeeuwse hotel de Tabaksplant aan de Coninckstraat 15 in Amersfoort. De zorg voor gevangenen is een van de zeven thema’s op de fototentoonstelling ‘Omkijken’, onderdeel van het evenement 033 Fotostad.

Fotografe Beitske Kempenaar uit Hilversum is de initiatiefnemer van ‘Omkijken’. Het thema van haar expositie zijn de beroemde zeven werken van barmhartigheid, de manieren die de afgelopen eeuwen werden genoemd om in de christelijke traditie te laten zien dat je medeleven betoont. Gevangen bezoeken is er een van. Voor deze expositie werkt zij samen met fotograaf en schrijver Remko Schotsman.

Kempenaar nam contact op met Exodus, de grootste organisatie in Nederland die zich inzet voor gevangenen, oud-gevangenen en hun kinderen. Of Exodus ook een oud-gevangene kende die in Amersfoort werd geholpen. Uiteindelijk kwam Beitske in contact met Joke, die in de gevangenis zat. Ze krijgt in Amersfoort van Exodus na haar vrijlating hulp om weer terug te keren in de samenleving.

In Amersfoort heeft Exodus twee opvangplaatsen, aan de Albert Schweitzersingel en op het terrein van de GGZ, aan de Utrechtseweg. Zelfs veel Amersfoorters weten niet dat in Amersfoort dit soort hulp beschikbaar is. Beitske bezocht een van de huizen en kreeg te horen van Joke, die niet met haar achternaam bekend wil worden, dat het Exodus-huis haar een ,gevoel van veiligheid en vrijheid geeft’.

De fotografe stelde voor naar een locatie te gaan die die vrijheid symboliseerde. De foto, in zwart-wit, is uiteindelijk gemaakt bij winkelcentrum Emiclaer in de wijk Kattenbroek en Zielhorst in Amersfoort.

,,Al dit soort werk voor bijvoorbeeld oud-gevangenen wordt in stilte gedaan, zonder dat veel mensen in Amersfoort daarvan af weten – daar was ik door getroffen’’, vertelt de fotografe.

Jaarlijks worden er in de opvanglocatie in Amersfoort tussen de tien en vijftien mensen geholpen. Er is ruimte voor meer hulpvragen. Van de ruim 28000 mensen die vorig jaar weer vrijkwamen uit Nederlandse gevangenissen gingen er 166 gedetineerden in Amersfoort wonen.