Ruim 21.000 inwoners in Barneveld en Hoogland kunnen vanaf vandaag ook overdag digitaal een volledig consult – van triage en anamnese tot diagnose en doorverwijzing- afnemen. Dit kan bij huisartsen van de De Burgt in Barneveld en Gezondheidscentrum Hoogland in Hoogland. Daarmee zijn het de eerste praktijken in Nederland die overdag een volledig consult aanbieden. Eerder was het al mogelijk om ‘s avonds bij de huisartsenposten in de regio digitale consulten af te nemen. 

De huisartsenpraktijken maken daarbij gebruik van de online service Spreekuur.nl. Via deze service kunnen patiënten meer doen dan alleen het stellen van een zorgvraag per mail- wat nu gebruikelijk is bij veel van de e-consulten die huisartsen aanbieden. Door de voorbereiding die de patiënt al doet via Spreekuur, kan de huisarts het consult ook digitaal afmaken. Dit is nu vaak niet het geval bij een e-consult, omdat er nog veel informatie ontbreekt. Hierdoor moet de huisarts of assistent vaak alsnog bellen of een patiënt langs laten komen. 

Via het Spreekuur-platform krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor niet spoedeisende klachten als rugklachten, oogklachten en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door gevalideerde triage en anamnese vragen te doorlopen en door een foto of video toe te voegen.

Huisartsen die in de regio verbonden zijn aan de huisartsenpraktijken, krijgen deze informatie vervolgens overzichtelijk aangeboden via een digitaal systeem en kunnen vlot het consult afhandelen via een chat, maar desgewenst ook via videobellen. Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen.