De gemeente Amersfoort bracht recentelijk de eindrapportage over het verloop van de afgelopen jaarwisseling. Het blijkt een “rustige nacht” te zijn geweest, met bijna 40.000 euro schade. Dat is 30.000 euro minder dan het voorgaande jaar.

Voor het verloop van een rustige jaarwisseling zijn diverse kosten gemaakt. Zo was er 50.000 euro voor voorlichting op scholen en beveiliging, en 60.000 euro voor het opzetten van Countdown033.  De schade als gevolg van vuurwerk bedraagt volgens de berekening 39900 euro. De gemeente spreekt dit jaar van een rustige jaarwisseling. Dat blijk ook uit wat er als schade is gemeld. Tijdens oud en nieuw 2021-22 werd er nog voor 69.000 euro aan schade aangericht.

Het stadsbestuur omschrijft het als volgt in haar toelichting: ,,In Amersfoort zit net als elk jaar het grootste deel van het schadebedrag in de verschillende opgeblazen afvalbakken en hondenpoepbakken. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er veel minder verkeersborden en speeltoestellen beschadigd en waren ook lichtmasten of stroomvoedingskasten minder vaak een doelwit. Hierdoor is het schadebedrag lager.”

Het programma Countdown033, dat op de 31 december door ongeveer 2500 mensen werd bezocht, werd volgens de gemeente positief ontvangen. Helaas is door de harde wind de lasershow niet goed tot zijn recht gekomen. Het stadsbestuur zegt verder nog dit kwartaal met een voorstel te komen voor de komende jaarwisseling.

Ook andere gemeenten hebben kosten voor  jaarwisseling bekend gemaakt. In Barneveld werd voor 21.855 euro aan schade aangericht. In Nijkerk voor 15.638 euro. Bunschoten-Spakenburg telde 10.360 euro. Met een schade van slechts 560 euro meld Soest het laagste bedrag. Soest was één van de gemeentes waar een algeheel vuurwerk verbod van kracht was.

Foto: pixabay