NIEUWS

Maandag test luchtalarm

today 16

Achtergrond
share close

Aanstaande maandag, 6 februari, zal het luchtalarm weer worden getest. Om 12.00 uur precies zal het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden te horen zijn. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is.

De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt, maar ook om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Het luchtalarm is ooit ingevoerd om de bevolking te waarschuwen voor een luchtaanval (zoals in de Tweede Wereldoorlog), maar wordt dus tegenwoordig ook gebruikt bij een ramp of andere gevaren zoals luchtvervuiling.

Oorspronkelijk werd het luchtalarm tijdens de Koude Oorlog opgezet in het kader van de civiele verdediging. In Nederland werd het in de jaren 90 vervangen door een moderner systeem. Het principe bleef echter gelijk: sirenes die in een bepaald gebied de bevolking konden waarschuwen bij grote calamiteiten. Ook de maandelijkse testen, die aanvankelijk na de val van de muur in 1989 waren stopgezet, werden hervat.

Verspreid over het hele land staan er ruim 4000 sirenes, die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer.  Als de sirene afgaat dien je ramen en deuren te sluiten en radio of televisie aan te zetten. Op de aangewezen calamiteitenzenders kan de overheid verdere aanwijzingen geven, bijvoorbeeld dat een gebied geĆ«vacueerd zal worden.

Vanaf 1997 werd de sirene slechts eenmaal per jaar landelijk luid getest (op de eerste woensdag van juni) en eens per maand stil. Met ingang van september 2003 is de maandelijkse luide test weer ingevoerd om de bekendheid van het alarmsysteem te vergroten.

Nadat in 2008 werd onderzocht of doven per sms op hun mobiele telefoon gealarmeerd kunnen worden bij rampen, is in november 2012 is het landelijke systeem NL-Alert in gebruik genomen. Een NL-Alert wordt uitgezonden door de zendmasten van Nederlandse telecomproviders naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. NL-Alert is het alarmmiddel van de Nederlandse overheid voor waarschuwingen bij levens- of gezondheidsbedreigende situaties. In ieder NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat de ontvanger moet doen en waar zij informatie en updates kunnen vinden.

Anders dan het lucht alarm wordt een NL-Alert twee maal per jaar getest. Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Maandag 5 juni 2023 is de volgende test.

Het bereik van NL-Alert is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het controlebericht dat in december 2020 is uitgezonden, werd ontvangen door 89% van Nederlanders van 12 jaar en ouder. In de komende jaren zullen het kabinet en de Tweede Kamer besluiten of en hoe het waarschuwingssysteem zal wordt voortgezet.

Geschreven door Redactie

Rate it
0%