De Eemhaven is zaterdag 15 september het startpunt voor een stadsbrede schoonmaakactie. Wethouder Kees Kraanen geeft om 10 uur het startschot voor WorldCleanUpDay033 waarna een vloot van kano’s, sloepen en ander drijvend materiaal samen met de boten van de Plastic Whale op jacht gaat naar afval.

Maar ook bij winkelcentrum Emiclaer in Kattenbroek en het Kai park in Vathorst, start men om 10.00 uur met opruimen. Op land gaan we de strijd tegen zwerfafval ook aan. “Plogging” teams waaieren uit over de stad om troep op te ruimen. Al wandelend, rennend en ruimend leggen zij de verbinding met de activiteiten op en rondom de vijver bij Winkelcentrum Emiclear, het Kaipark, de grachten in Vathorst en andere locaties in de stad.

Met WorldCleanUpDay033 sluit Amersfoort aan bij de grootste burgeractie ooit. In 150 landen gaan miljoenen mensen tegelijkertijd aan de slag om de wereld schoner en gezonder te maken.  “Het enthousiasme in de stad is gigantisch. Steeds meer organisaties en clubs uit Amersfoort haken aan met verrassende acties en initiatieven” zegt Carin Kampman, directeur Matchpoint Betrokken Ondernemen. “Het is mooi om te zien dat ondernemers en inwoners gezamenlijk de handen uit de mouwen steken. Kanovereniging, basisscholen, scouting, hardloopclubs, winkelcentra, individuele ondernemers, vriendenclubs. Iedereen doet mee.”

Overal in de stad gaan schoonmaakteams aan de slag. Veel van de activiteiten concentreren zich rondom De Eemhaven / Eemplein, Winkelcentrum Emiclaer en het Kaipark Vathorst. Op de website http://www.worldcleanupday033.nlen http://fb.me/keischoon033zie je een groeiend overzicht van alle activiteiten.


Op dinsdag 11 september om 19.30 is er een inspiratieavond WorldCleanUpDay. Hoe groot is dat zwerfafvalprobleem nu eigenlijk? En wat doen we eraan? Een drietal sprekers schudt je deze avond wakker, confronteert je met de daadwerkelijk omvang en neemt je mee langs verrassende praktische oplossingen.

Wim van Rooijen van Fountainheads vraagt, met prikkelende filmpjes, hoeveel plastic we nu eigenlijk verbruiken en waarom dat erg is.
Joost Slagter van De Recycle Universiteit laat zien hoe je plastic kunt hergebruiken.
En Jessie Kroon vertelt in een presentatie over het over boek en de blog “Het Zero Waste Project”, alles over de zero waste lifestyle en geeft praktische tips die je direct toe kunt passen.

Kijk op http://www.worldcleanupday033.nlvoor een overzicht van alle activiteiten. Sluit je aan bij een van de vele WorldCleanUpDay teams, op het land of op het water of begin zelf een schoonmaakactie bij jou in de buurt. Samen maken we Amersfoort in een dag schoon!