De 32 alleenstaande minderjarige asielzoekers, die sinds december door het COA in het ISVW hotel zijn opgevangen, zijn vorige week in 2 groepen uit Leusden vertrokken. Maar niet met lege handen. Pim van Gellecum, Jeugdburgemeester van Leusden, bood de gasten in een videoboodschap, in vloeiend Engels, een rugtas aan vol nuttige en vermakelijke spullen. Leusdense ondernemers en organisaties hebben een prachtig pakket voor de jongens samengesteld, dat hen tijdens hun verblijf in Nederland te pas zal komen.

De gemeente is alle ondernemers en organisaties zeer erkentelijk voor hun bijdrage. En niet alleen voor een bijdrage in de ‘goodiebag’. Want dankzij bijvoorbeeld de tomeloze inzet van Floris Bosch van de Voetbal Academie Midden Nederland, kon een grote groep gasten vrijwel dagelijks sporten. Ook Gastvrij Leusden organiseerde met hulp van vele vrijwilligers tal van activiteiten waardoor verveling niet kon toeslaan.

Bij AFAS beleefden de jongens een heuse ‘Christmas Experience’. Burgemeester Bouwmeester: “Al deze organisaties en de vele betrokken inwoners gaven onze gasten het gevoel welkom te zijn. Dat vervult mij met trots.” Met de opvang in Leusden namen gemeenten Leusden en Woudenberg gezamenlijk verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de oplossing aan de acute situatie die in de opvang van vluchtelingen is ontstaan. Een breed gedragen wens van de Leusdense gemeenteraad die hiertoe het college opriep in een motie. Gemeenten, politie en COA kijken tevreden op de opvang terug.