NIEUWS

Leusden krijgt eigen Voedselbos

today 1

Achtergrond
share close

Voedselbossen zie je steeds meer en het idee is eenvoudig.  Plant verschillende struiken, bomen en planten bij elkaar en laat het zich ontwikkelen tot een bos. Als je op dit natuurlijke proces meelift door alleen maar eetbare soorten te planten, dan krijg je vanzelf een voedselbos.  Omdat er een groot aantal verschillende soorten bij elkaar staan heb je geen last van plagen en hoef je niet te spuiten. Een bos bemest zichzelf en de bodem blijft vruchtbaar. Naast voedsel produceert het bos ook natuur, want er is volop plek voor vogels, insecten  en planten. Een voedselbos is de Nederlandse agroforestry of permacultuur.

Praktijk

Het idee is prachtig. Een groep vrijwilligers heeft het initiatief  genomen en brengt het Voedselbos Leusden in de praktijk. Er is een perceel gevonden en de eerste beplantingsplannen zijn in de maak. Er worden fondsen gezocht om plantmateriaal te kopen en er is samenwerking met Universiteit Wageningen. Het eerste jaar komen er pompoenen, aardappelen en maïs, en vanaf de herfst komen er vruchtbomen en struiken bij.  Ook komen er grotere bomen zoals walnoten.  Met de jaren gaat het bos groeien. Natuur en landbouw gaan zo hand in hand. 

Vlindertuin en Bloemenakker

Veel Leusdenaren kennen al de Vlinder- en Bijentuin, en veel mensen plukten al eens via de plukbon op de Bloemenakker.  Het Voedselbos gaat hierop aansluiten.  Iedereen is straks welkom om naast een mooi bos veldbloemen ook nog vruchten te plukken of noten te verzamelen.  Of gewoon wat rond te kijken en te genieten van een mooie vogel of een libel.

Geschreven door

Rate it
0%