NIEUWS

Leeskringenservice de Bibliotheek Eemland bestaat 10 jaar.

today 9

Achtergrond
share close

Hoewel de leeskringenservice nog niet bij iedereen bekend is, zijn de leeskringen en leeskringkoffers van de Bibliotheek Eemland (in samenwerking met Senia) nog altijd ongekend populair. Al 10 jaar lang kunnen leesclubs bij de Bibliotheek Eemland leeskringkoffers lenen.

In september starten er 70 leeskringen die gebruik gaan maken van de leeskringenservice. Naast de leeskringkoffers organiseert de Bibliotheek Eemland samen met stichting Senia regelmatig informatiebijeenkomsten om nieuwe leeskringen op te richten. Ondertussen maken in de regio Eemland al 70 leeskringen gebruik van deze service. 30 hiervan zijn aangesloten bij de Bibliotheek het Eemhuis, 16 bij de Bibliotheek Leusden en de rest zit verspreid over de andere vestigingen.

Leeskringen bestaan uit zes tot acht personen die vijf tot zeven boeken per jaar lezen. Elk seizoen kunnen zij kiezen uit een uitgebreide literatuurlijst. Op de lijst staat eigentijdse literatuur die goed toegankelijk is voor een breed publiek. Het afgelopen seizoen waren bij de Bibliotheek Eemland onder andere ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa, ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik en ‘Oranje tegen de Zonnekoning’ van Luc Panhuysen erg populair. Voor het komende seizoen is een aantal nieuwe titels toegevoegd aan de lijst, zoals ‘Otmars zonen’ van Peter Buwalda en ‘Blindganger’ van Michael Ondaatje. De Bibliotheek Eemland faciliteert de leeskringen door hen zogeheten leeskringkoffers aan te bieden.

In de leeskringkoffers zitten acht dezelfde boeken met achtergrondinformatie over het boek en de auteur. Daarnaast zitten er vragen en gespreksthema’s in waardoor de besprekingen zinvol kunnen zijn. Door lid te zijn van een leeskring verdiepen en verbreden leden niet alleen hun kennis, maar lidmaatschap leidt vaak ook tot langdurige vriendschappen.

Geschreven door Redactie

Rate it
0%