Op dinsdag 21 september 2021 ontving raadslid Ben Stoelinga een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Hij ontving, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, de onderscheiding voor zijn verdiensten als gemeenteraadslid in Leusden en Amersfoort.
 
Ben Stoelinga begon zijn politieke carrière in 1986 voor Leusden ’85 en was daar vier jaar actief. Hij verhuisde naar Hoogland en trad in 2010 toe tot de Amersfoortse gemeenteraad voor de Burger Partij Amersfoort (BPA). In 2010 was hij korte tijd wethouder met de portefeuille onderwijs, jeugd en sport. Zeven jaar geleden kwam hij met voorkeursstemmen terug in de raad als lijsttrekker van de, mede door hem opgerichte, lokale partij Amersfoort2014. 

Naast zijn raadslidmaatschap en zijn werk als rector zette Ben Stoelinga zich de afgelopen jaren op bijzondere wijze in voor Amersfoort en was onder andere actief op het gebied van de cultuur, sport, onderwijs (jongeren) en duurzaamheid. In de periode 2012 tot en met 2019 organiseerde hij tientallen succesvolle Literaire Diners in Amersfoort en Hoogland met een breed aanbod van regionale en landelijke schrijvers. Daarnaast was hij voorzitter van de organisatie Nacht van de Literatuur Amersfoort, het literaire festival verspreid over verschillende (erfgoed)locaties in de stad vanaf 2015 tot en met 2017. Van 2011 t/m 2013 was hij voorzitter van de Marathon Amersfoort. Onder zijn leiding werd er door het bestuur een stevige basis gelegd voor een jaarlijkse marathon van Amersfoort. Sinds dit jaar is hij bestuurslid en secretaris van de energiecoöperatie Zon op Hoogland, een energiecoöperatie voor schone energie.