NIEUWS

Jazzpianist Rein de Graaff in Observant.

today 1

Achtergrond
share close

Voor het eerst in de geschiedenis van het JazzPodium Amersfoort geeft pianist Rein de Graaff acte de présence. Hij speelt op woensdag 18 september in Stadscafé de Observant. De aanvang is 20:30 uur en de entree € 5,00.

Rein (1942) is een van de meest markante jazzpianisten van ons land. Hij speelde in zijn loopbaan voornamelijk bebop en deed dat op een manier die sterk aan een blazer doet denken. Jazz is voor Rein een taal zonder woorden. Haast oneindig is de rij grote Amerikaanse solisten met wie hij het podium deelde. Vanavond staat Sjoerd Dijkhuizen aan zijn zijde.

Tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen (1972) groeide op in een omgeving van jazz en bebop, waardoor zijn affiniteit met deze muziek zich vroeg ontwikkelde. Op jonge leeftijd kreeg hij piano- en klarinetlessen. Vanaf zijn twaalfde werd Sjoerd regelmatig door zijn jazz-liefhebbende vader meegenomen naar de jazzcursussen en concerten van Rein de Graaff. Tijdens deze concerten hoorde hij verschillende tenorsaxofoongiganten en ontstond de drang om dit instrument ook te gaan spelen.

Inmiddels is Sjoerd lid van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest. De basis van Sjoerds speelstijl komt voort uit de traditie van de grote jaren ’50 saxofonisten. Zijn uitmuntende instrumentbeheersing en zijn groot gevoel voor rust en ruimtelijkheid zorgen ervoor dat zijn lyrische spel goed tot uiting komt.

De magische samenwerking van Sjoerd en Rein is bezegeld met het live CD-album “After Hours”, waarvan enkele stukken op deze bijzondere avond in de Observant ten gehore gebracht worden.

Dit concert is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Stadspodium de Observant

Stadhuisplein 7

3811 LM Amersfoort

www.observant.nl

Geschreven door Redactie

Rate it
0%