• home Home
  • keyboard_arrow_right REGIONIEUWS
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_rightHerdenking massa-executie bij monument Koedriest

REGIONIEUWS

Herdenking massa-executie bij monument Koedriest

today23 maart 2023 4

Achtergrond
share close

Op zondag 9 april worden om 06.30 uur 77 kaarsjes ontstoken bij Monument Koedriest in Leusden. De kaarsjes herinneren aan de levens van 77 Sovjetsoldaten die in 1942 door de Duitse bezetter zijn gefusilleerd.

Bij het monument houdt Stichting Sovjet Ereveld sinds 2012 jaarlijks een herdenking in de vroege ochtend van 9 april, rond het tijdstip van de executie. Met het aansteken van kaarsjes rond zonsopgang brengen de deelnemers symbolisch licht in de duisternis.

De fusillade van 77 Sovjetsoldaten uit onder meer Oezbekistan en Kazachstan was de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 77 maakten deel uit van een groep Sovjetsoldaten, die op 27 september 1941 naar Kamp Amersfoort werd gebracht. Tijdens het verblijf in het kamp waren binnen een halfjaar al 24 van deze krijgsgevangenen gestorven aan honger, ziekte en mishandeling. De 77 overgebleven soldaten werden op 9 april 1942 doodgeschoten.

Na de oorlog werden alle 101 oorlogsslachtoffers herbegraven op het na de oorlog aangelegde Sovjet Ereveld in Leusden. Op één van de plekken waar hun stoffelijke resten werden gevonden, werd een gedenknaald opgericht die de naam kreeg van het betreffende bosperceel: monument Koedriest.

Leerlingen
Tijdens de herdenking worden de kaarsjes aangestoken en uitgedeeld door leerlingen van scholengemeenschap ’t Atrium, bijgestaan door leerlingen van het Corderius College. ,,Op deze manier houden we de herinneringen aan het oorlogsverleden ook levend voor de nieuwe generaties”, zegt Remco Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld.

Journalist Arjeh Kalmann, die onlangs een biografie publiceerde over kamparts Van Nieuwenhuysen, houdt een toespraak. Twan Vet, stadsdichter van Amersfoort, draagt een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Concertorkest Juliana verzorgt de muzikale omlijsting, VIA AV het geluid. De kaarsjes worden beschikbaar gesteld door begraafplaats Rusthof. Na afloop biedt Kamp Amersfoort een koffie en broodjes aan. 

Vanwege de oorlog in Oekraïne en de verstoorde internationale betrekkingen zijn in overleg met de autoriteiten geen diplomaten en vertegenwoordigers van landelijke overheden uitgenodigd.

Written by: Peter

Rate it
0%