Gisteren, 10 april 2018, is op het Vastgoedcongres ‘Praktijkervaringen Zorgvastgoed’ Hart van Vathorst gekozen tot beste zorgvastgoedproject van de laatste jaren. Hart van Vathorst is gekozen uit 50 genomineerde projecten en er is ruim 10.000 keer online gestemd op het project. Initiatiefnemer van het eerste uur Patrick van Beek (Carebeek) nam samen met Zenzo-directeur Michiel Wijnen de prijs in ontvangst.

De initiatiefnemers van Hart van Vathorst zijn Buitengewoon Vastgoed en Carebeek in samenwerking met Accolade Zorg, Stichting Sprank, De Ontmoetingskerk (Gereformeerde kerk Vathorst) en Kindercentrum Bzzzonder. “Wij als Zenzo Maatschappelijk Vastgoed hebben het project ontwikkeld, waarbij Lithos bouw & ontwikkeling verantwoordelijk was voor het uitvoerende bouwproces”, legt Michiel Wijnen van Zenzo uit. “Woningcorporatie de Alliantie heeft het gebouw turnkey afgenomen van Zenzo, die het vervolgens verhuurd heeft aan de samenwerkende (zorg)partijen. De GKV is projecteigenaar van de kerk en heeft dit zelfstandig gefinancierd. De combinatie van gebruikers en de sfeer/uitstraling van het gebouw hebben ertoe geleid dat Hart van Vathorst tot absolute winnaar is gekroond.”

Hart van Vathorst is een plek waar mensen samen komen

Hart van Vathorst is een unieke plek in de Amersfoortse wijk Vathorst. In het pand zitten twee zorginstellingen (Accolade Zorg en Stichting Sprank), de Ontmoetingskerk (Gereformeerde Kerk Vathorst) en Kindercentrum Bzzzonder samen onder één dak. Niet alleen delen zij met elkaar een pand, ook werken zij samen waar mogelijk. Daarbij is belangrijk dat iedereen welkom is en gezien mag worden. Of je nu jong of oud bent of te maken hebt met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Centraal in het pand zit een sfeervol restaurant waar tevens dagbesteding plaatsvindt. Wijkbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten voor koffie, thee of een lunch.

Samenwerken is het fundament

Wat Hart van Vathorst uniek maakt is de manier waarop de inclusieve samenleving vorm krijgt. Gezonde mensen, zieke mensen, mensen met een beperking, ouderen, (jong)volwassenen, gezinnen en kinderen in alle leeftijden wonen, werken, spelen en kerken in Hart van Vathorst. Het gaat daarmee (veel) verder dan een samenwerking tussen verschillende partijen. Bewoners krijgen in Hart van Vathorst de kans om volledig te participeren in de samenleving en onderdeel te zijn van de wijk. Die samenwerking zie je terug op allerlei plekken. Zo gaan de kinderen van Kindercentrum Bzzzonder iedere week naar de opa’s en oma’s in het pand om daar samen te zingen, spelletjes te spelen of een appeltje te eten. Bewoners zijn door de kerkleden opgenomen in hun ontmoetingsgroepen, vinden maatjes in de wijk en maken nieuwe contacten. Ook functioneel wordt samengewerkt. De kerkzaal doet dienst als theater, in de zalen van de kerk wordt vergaderd, de tuin in het restaurant wordt ingezet als moestuin voor de dagbesteding, de ateliers maken mooie producten voor in de winkel en zo zijn er talloze voorbeelden te vinden waarin de partijen elkaar versterken.

Hart van Vathorst wordt gesteund door o.a. Fonds VSB, Stichting Voorzorg en Fonds NutsOhra.