Vijf jaar geleden begonnen Accolade Zorg, Stichting Sprank, Kindercentrum Bzzzonder en de Ontmoetingskerk Vathorst aan een bijzondere samenwerking. Met Hart van Vathorst werd een nieuwe inclusieve ontmoetingsplek in de wijk Vathorst gecreëerd waar samen leven en ontmoeten centraal staan. Een jubileum kan door alle coronamaatregelen niet uitgebreid worden gevierd. Toch staan de medewerkers en bewoners van Hart van Vathorst wel stil bij het vijfjarig bestaan. De bewoners in Hart van Vathorst hebben een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel of dementie.

Op 1 maart 2016 ontvingen zij de sleutel van hun appartement. Niet veel later vond de eerste kerkdienst plaats en openden het kindercentrum, restaurant en naastgelegen kapsalon en tandartsenpraktijk hun deuren. In vijf jaar tijd sloten meer dan 100 vrijwilligers zich aan en vonden diverse organisaties de ruime vergaderzalen van het pand. Esther de Voogd, communicatie Hart van Vathorst: ‘We zijn met open armen in de wijk ontvangen. Veel winkeliers kennen onze bewoners goed. Vaak komen ze even langs in de winkel voor een praatje.

Er is nooit raar gekeken. En dat is precies hoe we het voor ogen hadden. Onze bewoners zijn een waardevolle aanvulling voor de wijk gebleken en de wijk voor hen.’ Eind september 2016 opende Burgemeester Lucas Bolsius samen met de initiatiefnemers officieel het pand. Een bijzondere samenwerking waarin de huisgenoten niet alleen het pand met elkaar delen maar ook samenwerken waar mogelijk. De jaren daarna vinden veel mensen de weg naar het buurtcentrum 2.0. Van de nieuwjaarbijeenkomst van de gemeente Amersfoort tot bingo avonden, gratis maaltijden voor de wijk en komende maand stembureau. ‘Als de maatregelen het toelaten vieren we eind van het jaar een groot feest met en voor de wijk. Tot die tijd houden we het klein. Taart voor onze medewerkers, bewoners en dagbestedingsdeelnemers. Maar ook leuke aanbiedingen en acties voor de wijk en een kerkdienst waarin we stilstaan bij ons eerste jubileum. Wat in het vat zit verzuurt niet.’