Het Stationsplein van Amersfoort wordt een klimaatbewust mobiliteitsknooppunt waar ruimte zal zijn voor verblijf en ontmoeting. De fietsenzee verdwijnt en maakt plaats voor  grote bomen, beplanting en een fontein met bankjes en zitplaatsen. Dit is terug te lezen in het Amersfoortse ontwerp van Ivana Zambeli. In de fietskelder onder het nieuwe plein is er straks ruimte voor ruim 5000 fietsen. Er wordt in het ontwerp ook kritisch gekeken naar de Stationsstraat, welke nu wordt gedomineerd door auto’s, fietsers en bussen.

Het nieuwe Stationsplein ruilt beton en fietsen in voor groen en verblijf. De treinreiziger ziet straks de stijlvolle 5 meter hoge glazen overkapping als entree naar de fietsenkelder, maar ook verhoogde plantenvakken en bomen, die hem of haar met groen naar de binnenstad leidt. Verderop wordt zelfs de Snouckaertlaan aangepakt. Fietsers en voetgangers krijgen alle ruimte en auto’s zijn hier straks te gast. De rijbaan wordt smaller met fietspad als status. Naast de bestaande bomen worden er nieuwe bijgeplaatst. De gemeente Amersfoort is enthousiast over het voorlopige ontwerp en vraagt de inwoners van Amersfoort om hun mening. Dit kan tot en met 31 juli.