Volgens de gemeente Amersfoort draagt de elektrische deelscooter bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Volgens de aanbieder van de elektrische deelscooter is de scooter duurzaam en milieuvriendelijk en zorgt deze voor een groene planeet. Maar klopt dit allemaal wel ?

Met de reclame uitingen van de aanbieder was de Reclame Code Commissie het afgelopen november in ieder geval niet eens:

“Het is onjuist om te stellen dat een bepaald vervoersmiddel zelf duurzaam, milieuvriendelijk of groen is. Elk voertuig heeft een ecologische voetafdruk. Eerder heeft de Reclame Code Commissie in vergelijkbare zaken besloten dat de reclame onjuist en misleidend was. Mede dankzij de marketing van adverteerder hebben consumenten nu ten onrechte het idee dat elektrische scooters voor weinig vervuiling zorgen.

Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) zijn er diverse vervuilende aspecten inherent aan deelscooters waardoor deelscooters juist erg vervuilend blijken te zijn. Het KiM berekende dat een elektrische deelscooter twee-en-een-half keer zo vervuilend is als een elektrische scooter in privébezit, en vervuilender dan een scooter met verbrandingsmotor. Deze grote milieu-impact maakt het ongeoorloofd om te spreken over ‘duurzaam’, ‘milieuvriendelijk’, of een ‘groene planeet’.”

Daarmee bleken de uitingen onjuist en misleidend. De adverteerder heeft besloten de bestreden mededelingen op haar website te wijzigen.