• home Home
  • keyboard_arrow_right REGIONIEUWS
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_rightEen vuurwerkvrije jaarwisseling? Maak afspraken in de buurt!

REGIONIEUWS

Een vuurwerkvrije jaarwisseling? Maak afspraken in de buurt!

today23 november 2022 4

Achtergrond
share close

De jaarwisseling is een feestelijke avond die op verschillende manieren in de stad wordt gevierd. Gemeente Amersfoort wil graag met inwoners zoeken naar nieuwe mogelijkheden, op weg naar een jaarwisseling zonder vuurwerk in 2023. Wie al dit jaar samen met de buurt een ‘vrijwillige vuurwerkvrije zone’ wil, kan zich nu aanmelden bij de gemeente.

De jaarwisseling is een moment dat bij veel inwoners in het teken staat van gezelligheid en ontmoeting. Steeds meer mensen geven aan moeite te hebben met het lawaai en de risico’s van vuurwerk.Niet alleen mensen, maar ook honden, katten, vogels en andere dieren kunnen stress ondervinden van de harde knallen en lichtflitsen. Gemeente Amersfoort werkt aan een plan voor een vuurwerkvrije jaarwisseling in 2023.

Burgemeester Lucas Bolsius: “Laten we elkaar uitdagen om nieuwe manieren te ontdekken om de jaarwisseling te vieren. Amersfoorters zijn creatief: we horen graag wat ideeën hierover zijn. Met een centraal aftelmoment biedt de gemeente nog dit jaar een eerste aanzet. Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren vieren we op 31 december de nieuwe editie van Countdown033. Geen livestream, maar een live feest voor inwoners, met muziek en een lichtspektakel”.

Vrijwillige vuurwerkvrije zone

Buren die afspreken om al de komende jaarwisseling geen vuurwerk af te steken, kunnen zich bij de gemeente aanmelden als vrijwillige vuurwerkvrije zone. Via veiligheid@amersfoort.nl vraagt de buurt borden en flyers aan, waarmee zij zichtbaar maken dat de straat of op het plein een vrijwillige vuurwerkvrije zone is. Uit de aanvraag moet wel blijken dat meer dan 60% van de omwonenden kiest voor een vuurwerkvrije buurt. Onder alle aanmeldingen die de gemeente ontvangt worden twee vuurwerkvrije straatprijzen verloot.

Een vrijwillige vuurwerkvrije zone is geen verplichte vuurwerkvrije zone. Dit betekent dat politie en gemeente niet controleren of ingrijpen als er wel vuurwerk wordt afgestoken. Als er sprake is van vuurwerkoverlast vóór de jaarwisseling, dan kan dit worden gemeld via de website van Gemeente Amersfoort of bij de politie.

Written by: Peter

Rate it
0%