NIEUWS

Duurzamere nieuwbouw in Leusden

today 4

Achtergrond
share close

Leusden heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom doet de gemeente samen met vijf andere gemeenten mee aan een experiment in het kader van de Crisis- en Herstelwet. Waar in Nederland nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,4 geldt in Leusden voortaan een EPC van 0,2 voor een omgevingsvergunning voor een woning. Met deze nieuwe groene norm zal in Leusden nog duurzamer worden gebouwd.

Om in de toekomst nog duurzamer te bouwen heeft de gemeente bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een verzoek ingediend om mee te doen aan een experiment in het kader van de Crisis- en Herstelwet. Dit experiment maakt het mogelijk om een lagere EPC-norm te hanteren. Het ministerie heeft dit verzoek gehonoreerd, in een ontwerpbesluit vastgelegd en medio 2018 gepubliceerd in het Staatsblad. Publicatie van het definitieve besluit in het Staatsblad was op 17 februari 2019. De nieuwe EPC-norm is direct in werking getreden.

Aanvullende energiebesparingsmaatregelen

Inwoners en bouwers die een nieuwe woning willen bouwen moeten dus rekening houden met een EPC-norm van 0,2. Dit betekent dat zij een aantal (aanvullende) energiebesparingsmaatregelen moeten treffen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van betere isolatie en door duurzame energieopwekkende installaties, zoals warmtepompen, toe te passen. Alleen voor inwoners en bouwers die nog vóór de inwerkingtreding van het besluit van het ministerie een omgevingsvergunning hebben aangevraagd, geldt nog de oude EPC-norm van 0,4.

Geschreven door

Rate it
0%