Latin-festival Dias Latinos vindt plaats op 1, 2 en 3 juli. Op meerdere podia in de binnenstad van Amersfoort treden artiesten uit binnen- en buitenland op. Nieuw dit jaar is het Dias Latinos Dance Congress, waar bezoekers uiteenlopende dansworkshops kunnen volgen. Daarnaast reikt Dias Latinos-ambassadeur en cabaretier Jörgen Raymann de Dias Latinos Award uit aan de beste latin-artiest tijdens het festival.

Evenals voorgaande jaren verwacht ambassadeur Jörgen Raymann op de kleurrijke pleinen ongeveer 140.000 bezoekers, verdeeld over drie dagen. ‘We zijn erin geslaagd om in het centrum van Amersfoort opnieuw een kleurrijk én gratis festival met geweldige muzikanten neer te zetten!’

Thema Antillen

Dias Latinos 2022 staat in het teken van de Antillen, in lijn met de afkomst van Artist in Residence Randal Corsen uit Curaçao. Jaarlijks is dit de titel van een gerespecteerd musicus uit de Latin-wereld die bijdraagt aan concerten, uitvoeringen, educatieve activiteiten en de jurering van de Dias Latinos Award. Corsen maakte naam als pianist, componist en arrangeur in de Nederlandse jazz- en Latin-scene, won een Edison, componeerde voor Tania Kross de eerste opera in het Papiaments en was muzikaal leider voor Izaline Calister. Hiermee komt een grote wens van artistiek leider Lucas van Merwijk in vervulling om ‘veel ruimte te bieden aan de artistieke en culturele rijkdom van Latin -muziek in Nederland en daarbuiten’. Ook andere Antilliaanse artiesten, zoals Izaline Calister, Tipico Den Haag en Stanley Clementina & C-Shaw, treden op tijdens Dias Latinos 2022.

Dias Latinos Award

Na het succes van vorig jaar strijden opnieuw tientallen Latin-muzikanten – amateurs, semi-professionals en professionals – om de Dias Latinos Award. De finale vindt plaats tijdens het festival. Inmiddels heeft een groot aantal bands uit alle werelddelen zich ingeschreven.

Workshops en masterclasses

Dias Latinos organiseert dit jaar ook workshops, masterclasses en bijzondere muzikale projecten. Een voorbeeld is de Curaçao Salsa bigband, in samenwerking met de Cubop City Big Band en Randal. Verder speelt Randal Corsen een solopianoconcert en beleeft zijn nieuwste project Muzik Sin Barrera de Europese première. 

Dance Congress

Met als doel jong en oud te leren dansen, organiseert Dias Latinos voor het eerst het Dance Congress. Dit bestaat uit dansworkshops door gepassioneerde latin-docenten: van bachata sensual, bachata dominican, kizomba, semba, salsa en rumba tot afro, femme en urban kizz. Dance Congress-deelnemers kunnen hun geleerde dansmoves meteen uitproberen op de dansvloer tijdens Dias Latinos. 

Voor het hele gezin

Dias Latinos brengt al meer dan 25 jaar de Zuid-Amerikaanse en Caribische cultuur naar de binnenstad van Amersfoort. Mede door de samenwerking met lokale en regionale ondernemers en veel vrijwilligers biedt de organisatie een laagdrempelig en gratis festival, zoals ambassadeur Jörgen Raymann het omschrijft: Dias Latinos is ‘¡Para toda la familia!’: een festival voor het hele gezin.