Tussen 4 en 14 augustus stond de Amersfoortse binnenstad weer in het teken van een tropisch Amersfoort World Jazz Festival. Met een dit jaar extra toegankelijke editie bomvol (inter)nationale namen op het programma verwelkomde de organisatie meer dan honderd bands en werden, mede dankzij het Sena Muziekproductiefonds, meer dan veertig nieuwe releases gepresenteerd tijdens de Dutch Jazz Release Stages. Muziekliefhebbers van heel de wereld genoten van nieuwe muziek en grote namen als John & Gerald Clayton, Antonio Serrano en Trijntje Oosterhuis, die acte de présènce gaf samen met het historisch roemruchte Orchestra Jazz Siciliana. 

Extra Care Tickets
Zoveel muziek moet natuurlijk door zoveel mogelijk mensen gehoord kunnen worden, en daarom zette de organisatie dit jaar extra in op toegankelijkheid in samenwerking met Handicap NL. Er werd een prikkelarme ruimte opgebouwd voor neurodivergente bezoekers, het hoofdpodium op het Lieve Vrouwekerkhof verwelkomde een doventolk naast Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Trijntje Oosterhuis op 13 augustus, en er werd extra crewcapaciteit ingezet en ruimte vrijgemaakt voor rolstoelafhankelijke bezoekers. 


Bijzondere locaties
Ook op muziekgebied verkent het festival traditiegetrouw onontgonnen terrein. De Sint Aegtenkapel en de Kroegentocht werden in ere hersteld en poppodium FLUOR kreeg een prominente plek in het festivalprogramma, waar naast concerten ook de allereerste What Night?! werd georganiseerd. Pop, jazz, electro en indie liepen naadloos in elkaar over op een dansvloer die tot in de kleine uurtjes volop werd benut. Ook was er de interdisciplinaire voorstelling, Schurend Paradijs in de Elleboogkerk in samenwerking met KAdE.

World Jazz Network
Door samenwerkingen binnen het in 2019 mede door Amersfoort World Jazz Festival opgerichte World Jazz Network konden nieuwe talenten, door het festival Laureaten genoemd, door prominente partners als Ronnie Scott’s (UK) en Joy Of Jazz Festival (SA) ten tonele worden gebracht. Door de wisselwerking tussen verschillende internationale delegaties zorgt het festival voor meer internationale samenwerking en mobiliteit voor jonge musici en trakteert het haar publiek steevast op de nieuwe namen van morgen.

De voorbereidingen voor 2023 beginnen binnenkort, maar eerst bedankt de organisatie haar crew, alle vrijwilligers en natuurlijk de vele muziekliefhebbers die dit jaar weer samen de schatkamers van de (inter)nationale jazz hebben verkend.