De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo’n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod is bedoeld om mensen in de zorg vanwege de coronacrisis te ontlasten, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Bij de laatste jaarwisseling kwamen ongeveer 1.300 mensen terecht in het ziekenhuis en bij huisartsenposten omdat ze vuurwerkletsel hadden opgelopen. De ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Ook moet het vuurwerkverbod de politie ontlasten.

Het geld is volgens Van Veldhoven bedoeld om personeelskosten, het gebrek aan omzet, maar ook extra kosten zoals transport te vergoeden voor vuurwerkhandelaren. Daar is volgens het kabinet minimaal 40 miljoen euro voor nodig. De omzet van vuurwerk in Nederland bedroeg vorig jaar 77 miljoen euro.

Eerder deze week lekte al uit dat er een vuurwerkverbod zou komen. Veel handelaren hebben echter al vuurwerk gekocht en zitten nu zonder inkomsten. Zij hoeven het vuurwerk echter niet te vernietigen, zegt de staatssecretaris, “want het verbod geldt alleen voor dit jaar”. Ondernemers kunnen het vuurwerk opslaan en volgend jaar weer verkopen.

Het kabinet is met de vuurwerkbranche in gesprek om de compensatieregeling verder door te spreken. Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.